KAD SAZNATE ŠTA SVE MOŽE MASLAČAK GLEDAĆETE GA DRUGIM OČIMA: Korov kao lek

Verujemo da niste znali da čaj od korena maslačka može biti dobar za zdravlje. Kada saznate šta sve može da učini ovaj čaj, imaćete potpuno drugačiji pogled na tu biljku.

Neke žene u proleće, usled silnih hormonskih promena u organizmu , osete prolećni umor. Neke imaju alergije, neke su sklone zaljubljivanju i sjajno raspoložene. Nisu neki bajni vesnici proleća, zar ne? A tu je i svet oko nas. Gde je tu proleće? Osvrnite se oko sebe u rano proleće i jedna stvar neće moći da vam promakne – invazija maslačka na sve travnate površine. Pravi znak da je proleće tu!

Sigurno niste oduševljeni njihovom pojavom ako maštate od divnom travnjaku u svom dvorištu. A šta ako vam kažemo da je veći korov ta beskorisna trava, nego maslačak?

Verovali ili ne, ceo maslačak je jestiv – od korena do lista. I on nije korov. On je lek.

                     Photo: Vecteezy

Maslačak kao lek

Maslačak kao lek je poznat u narodnoj medicini i koristi se odavno.  Cenjen je u istočnoazijskoj medicini, a njime su se lečili i stari Indijanci.

U ove svrhe  može se koristiti list maslačka i koren maslačka. Iako list ove biljke može se jede sirov, recimo umesto zelene salate, maslačak kao lek koristimo najčešće u obliku čaja. U tom obliku posebno je dobar čaj od korena maslacka.

Ukoliko nije tretiran  hemikalijama, odnosno ako je organski, čaj od maslačka je veoma dobar za celokupno zdravlje.  Najpoznatiji je po svojim diuretičkim svojstvima, a prednosti izbacivanja viška vode iz tela su brojne. Prvo, osećate se bolje, a onda ne treba da zanemarite i da izgledate bolje. Na ovaj način vaš vodeni celulit nestaće kao od šale.

To , naravno, nije jedini razlog da ga pijete. S obzirom da ima mnoštvo minerala i vitamina, maslačak  ima i mnoštvo drugih prednosti. On sadrži  natrijum, kalijum, bogat je vlaknima, izuzetno bogat vitaminima A, K, C vitaminom B6 , magnezijumom i  kalcijumom.

Što se tiče vitamina A, smatra se da je treći izvor  ovog vitamina na svetu. Ovaj vitamin je odličan za vid, ali i za kosti, zube i posebno za kožu.

U korenu maslačka ima čak 40% inulina. Ovaj sastojak deluje kao prebiotik, što znači da potpomaže uspostvaljanje normalne crevene mikroflore. Takođe, smatra se da prisustvo inulina otežava stvaranje masnoće u organizmu , pa je na taj način koristan čaj od korena maslačka za mršavljenje.

                                      Photo: Vecteezy

Maslačak je lek samo onda ako je ubran sa zdrave površine. Ukoliko je tretiran pesticidima i hemiklijama protiv korova jer ste želeli da imate lep travnjak, bolje je da ga zaobiđete!

Čaj od maslačka uglavnom se koristi za lečenje sledećih problema:

  •        stomačnih problema poput nadutosti, nervoznog stomaka nedostataka apetita
  •        bolova i zglobovima i mišićima
  •        problema se žuči, jetrom i bubrezima
  •        lečenje kožnih problema od akni do ekcema
  •        upale krajnika
  •        urinarnih problema i izbacivanje vode iz organizma
  •        za potpomaganje procesa gubljenja kilograma

Ukoliko probate da jedete sirov maslačak, neće vas  zaobići njegov gorak ukus. A svi lekovi su pomali gorki zar ne?

Kako se pravi čaj od korena maslačka?

Koren maslačka je braon boje i beo u sredini. Kada se iseče, ispušta mleko koje je gorkastog ukusa i koje je zapravo najlekovitije.

Kako osušiti koren od maslačka?

Pre nego što ih osušite, potrebno je naravno da ih dobro očistite. Skinite gornji deo biljke ali nemojte da zasečete koren, i sastružite zemlju i prljavštinu. Slično kao što biste uradili sa tek ubranom šargarepom.

Ukoliko ga berete u proleće koje poslednjih godina sve više ima letnje temperature, upotrebite moć Sunca da ga osušite. Stavite ga na papir i iznesite napolje! U zavisnosti od vremenskih uslova, koren će biti suv za 3-14 dana, a nakon toga možete ga čuvati još godinu dana i praviti super zdrav čaj od maslačka.

Čaj od korena maslačka recept

Sama priprema čaja od korena maslačka je jednostavna onda kada ste ubrali i osušili koren. Naravno, čaj možete i kupiti gotov i tako izbeći onaj prljaviji deo posla.

Za pripremu  ovog čaja potrebna vam je jedna supena kašika usitnjenog korena maslačka i 2 dl vode. Stavite  koren u vodu i na šporet neka vri 5 minuta. Nakon toga poklopite i ostavite još 15 minuta da se ohladi i da voda pokupi hranjive sastojke iz korena.

Kako piti čaj od korena maslačka

Procedite i pijte, ne više od 3 puta dnevno. Najbolje je da se pije pre jela. Ne samo da je zdrav, već čaj od korena maslačka može da učini da izgledate lepše i osećate se bolje. Drugim rečima,da procvetate!

Nuspojave i iskustva 

Istina je da su sva ova dejstva slabo istražena na ljudima i da je  većina testova i istraživanja lekovitih svojstava maslačaka proučavana na životinjama. Pa ipak, ako potražite iskustva, naići ćete na brojne pojedinačne tvrdnje da je ovaj čaj efikasan za čišćenje organizma. I ne samo za to! Smatra se da je čaj od korena maslacka delotvoran protiv raka kao  i protiv kandide u crevima.

Iskustva ali i istraživanja govore da ovaj čaj nema neka sporedna štetna dejstva. Svakako, uvek ima izuzetaka i svako od nas drugačije reaguje na lekove iz prirode. Generalno gledano, maslačak je bezbedan za upotrebu.

Related articles

U NIKŠIĆU USKORO POČINJE PROIZVODNJA SOLARNIH PANELA

Nedavno je zvanično počela sa radom EPCG Željezara Nikšić. Izvršni direktor te kompanije Đorđije Manojlović, kaže da je za sad zaposleno 200 bivših radnika Željezare, te da se početak proizvodnje solarnih panela očekuje za mesec i po, do dva. Uskoro će, kaže, biti raspisan i konkurs na kojem mogu da učestvuju svi zainteresovani. Manojlović je u emisiji […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *