ZNATE LI ŠTA JE „ZELENO ZLATO“ ? Za 10 ari kornišona do 3.000 evra zarade!

Kornišoni novi izvozni adut. Kornišoni iz Srbije nalaze se na policama prodavnica celog sveta, a prihod koji dolazi od njihovog uzgajanja broji se u hiljadama evra. Narednih dana počeće berba „zelenog zlata“ – krastavaca kornišona širom Srbije.

Jedno od naselja usmereno ka proizvodnji ovog povrća su Gospođinci u opštini Žabalj. Mešutim, teško ćete tamošnje kornišone probati, jer sve što

se nabere u toku sezone ode na trpeze EU. Čak 50 hektara plodova završi direktno na preradi u fabrikama Nemačke, Austije i ostalih zemalja Evrope.

Photo : Vecteezy

Kraj avgusta je početak sezone branja koja će trajati sve do kraja septembra. Kada branje bude završeno, vlasnici će tačno znati koliko je težak ove godine bio rod po hektaru, a sezonski prosek je čak oko 100 tona.
Prošla sezona bila je plodonosna, tako da već sada i otkupljivači i povrtari trljaju ruke. Otkupna cena na veliko u 2020. godini kretala se od 20 pa čak i do 100 dinara za kilogram.

Prosečan prinos kornišona po hektaru treba da bude oko 100 tona, al  tek se krajem septembra zna  tačno koliko je težak godišnji rod. Otkupnom cenom na veliko, povrtari su prethodnih godina bili zadovoljni – od 20 dinara do blizu 100 dinara za kilogram.

Razlika u ceni varira u odnosu na to koje klase su ubrani kornišoni. Njihovo sortiranje počinje odmah po dolasku sa njiva, odakle se stavljaju u hladnjaču i čuvaju sve do krajnjih kupaca.

Kooperativna proizvodnja kornišona na 10 ari može da donese „čistu“ zaradu od 2.000 do 3.000 evra. Ako uzmemo u obzir prošlogodišnje cene i ukupnu površinu od 50 hektara koji se u Gospođincima nalaze pod ovom biljkom, povrtari u ovom bačkom selu zarade milion do milion i po evra samo od otkupa. Cena na pijacama uvek je bar za neki dinar viša od otkupne, i dodatan prihod na već solidan budžet.

Photo: Vecteezy

Kornišoni inače važe za jeftinije i lakše povrtarske biljke za uzgoj. Mogu se gajiti na zatvorenom i otvorenom, zahtevaju vrlo malo novčanog ulaganja i jedina briga portara je pravilno navodnjavanje, jer od toga će zavisiti i kvalitet ploda. Biljke zahtevaju malo lakše zemljište i dosta vode, ali najbitnije za kvalitet samo g ploda je da toplu biljku nikako ne smete zalivati hladnom vodom. U tome zapravo leži sav trik kako da vam kornišon ne bude gorak.

Prva, najprofitabilnija, klasa je ona u kojoj su krastavčići dugački 6 centimetara. Zato je obrati ih u to vreme veoma važno, jer nikako ne smeju da prerastu tu dužinu.

Dosta važno znati i računati na to je i da kornišoni zahtevaju dosta vrednih berača, ali i činjenica da se na kraju sezone sav rad i trud oko njih debelo isplati.

Related articles

UČILI SU NAS DA JE RIZNICA ZDRAVLJA Ruski prirodnjak otkrio zablude o kiselom kupusu i zašto treba biti oprezan sa njim

Ovo su mane kiselog kupusa, obratite pažnju Za kiseljenje kupusa se koristi velika količina soli, a to nije zdravo, pogotovo što se posle jela pije velika količina vode. Kada se u organizam unosi velika količina soli osoba može da oboli od povećanja krvnog pritiska, so u organizmu postaje opterećenje za bubrege, taloži se u zglobovima […]

TITELSKI POLjOPRIVREDNICI UPUĆENI U RAD APLIKACIJE E-AGRAR Održana interaktivna radionica

TITEL: Predstavnici savetodavne službe Poljoprivredne stanice Novi Sad organizovali su interaktivnu radionicu u Titelu, na kojoj su prisutne poljoprivrednike sa teritorije opštine Titel uputili u osnove funkcionisanja, značaj i nameru platforme eAgrar. Sa ovom platformom poljoprivrednici su se upoznali prošle godine i većina njih je od tada i koristi, a ovakav vid predavanja namenjen je […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *