PAPRENO NA PIJACAMA; CENE RANOG POVRĆA VRTOGLAVE: Evo koja je cena paprike iz Turske, a koliko košta naš krastavac

Povrće koje smo naučili da jedemo u letnjim mesecima uveliko se prodaje na pijacama i marketima i do potrošača je stiglo iz domaćih plastenika i iz uvoza.

– Salatu i rotkvicu prodajemo duže od mesec dana i za nekoliko dana će plastenici biti prazni od roda iz zatvorenog prostora, ali zato stiže prispela salata sa otvorenih polja – kazao je Jandrić.


Najviše uvozimo paradajz

Koliko smo povrća iz plastenika uvezli prošle godine još se ne zna, ali podaci Privredne komore Srbije pokazuju da smo u 2022. godini kupili na stranim tržištima 170.000 tona povrća i iz plastenika i sa otvorenog i za to platili oko 155 miliona evra. – Najviše smo kupovali paradajza i za njega potrošili oko 21 milion evra. što je 14 odsto od ukupne vrednosti uvoza – kazao je za „Dnevnik” dr Đorđe Vojnović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Kako je je naveo, nema zvaničnih podataka o tome kolike su domaće potrebe za ranim povrćem, ni koliki je obim domaće proizvodnje u zatvorenom prostoru, jer je domaćem tržištu potrebno i rano i srednje rano povrćem. Ali je, u svakom slučaju, naša proizvodnja u plastenicima nedovoljna.

Foto: dnevnik.rs

Jedino mladi crni luk nije dospeo iz plastenika već sa otvorenog prostora zbog blage zime.

– Jesenas je posejan po njivama i baštama. Zima je bila najblaža u odnosu na protekle 24 godine koliko se bavim proizvodnjom povrća u plastenicima i zato mladog luka ima već duže vreme sa otvorenog prostora. Veza košta 50 dinara, a da je gajen u plastenicima sigurno bi bio skuplji.

 

Dnevnik

Related articles

SRPSKI DAVOS ODRŽAN 29. put: Održivi razvoj centralna tema foruma na Kopaoniku

Najveći ekonomski skup u regionu okupio je veliki broj državnih zvaničnika, predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, članova diplomatskog kora, poslovnih ljudi, kao i domaćih i stranih investitora. Tokom četiri dana trajanja biznis foruma, od 6. do 9. marta, održano je 33 panela na kojima su  govorili  čak 200 panelista. Centralna tema je foruma bila je Srbija […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *