Povrće koje smo naučili da jedemo u letnjim mesecima uveliko se prodaje na pijacama i marketima i do potrošača je stiglo iz domaćih plastenika i iz uvoza.
– Salatu i rotkvicu prodajemo duže od mesec dana i za nekoliko dana će plastenici biti prazni od roda iz zatvorenog prostora, ali zato stiže prispela salata sa otvorenih polja – kazao je Jandrić.
Najviše uvozimo paradajz
Koliko smo povrća iz plastenika uvezli prošle godine još se ne zna, ali podaci Privredne komore Srbije pokazuju da smo u 2022. godini kupili na stranim tržištima 170.000 tona povrća i iz plastenika i sa otvorenog i za to platili oko 155 miliona evra. – Najviše smo kupovali paradajza i za njega potrošili oko 21 milion evra. što je 14 odsto od ukupne vrednosti uvoza – kazao je za „Dnevnik” dr Đorđe Vojnović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Kako je je naveo, nema zvaničnih podataka o tome kolike su domaće potrebe za ranim povrćem, ni koliki je obim domaće proizvodnje u zatvorenom prostoru, jer je domaćem tržištu potrebno i rano i srednje rano povrćem. Ali je, u svakom slučaju, naša proizvodnja u plastenicima nedovoljna.

Jedino mladi crni luk nije dospeo iz plastenika već sa otvorenog prostora zbog blage zime.
– Jesenas je posejan po njivama i baštama. Zima je bila najblaža u odnosu na protekle 24 godine koliko se bavim proizvodnjom povrća u plastenicima i zato mladog luka ima već duže vreme sa otvorenog prostora. Veza košta 50 dinara, a da je gajen u plastenicima sigurno bi bio skuplji.
Jandrić napominje da su domaći povrtari gajili i mladi crni luk u plastenicima, tokom zime, ali je taj luk prodat.
50 dinara veza zelene salate

Naš sagovornik ističe da će većina naših povrtara tek sada krenuti da rasađuje u plastenike krastavce i papriku baburu i crvenu i krajem maja i početkom juna izneti pred potrošače. To je, naglašava, znatno ranije nego kada paprika i krastavci stižu sa njiva.
– Krastavaca ima dospelog za branje u našim plastenicima, ali nedovoljno da se podmire domaće potrebe pa se na tržištu prodaje i uvozni iz Severne Makedonije i Grčke. Kilogram na pijacama košta oko200 dinara – naveo je Jandrić. – Sada imamo pristiglu rasadu krastavaca i taj rod će biti pred kupcima za 40 do 45 dana. Samo retki povrtari greju plastenike i to je razlog zašto domaće paprike, krastavaca ali i paradajza i tikvica nemamo više. Većina koja se bavi proizvodnjom povrća u plastenicima samo ih dogreva da bi dobili rasadu – objasnio je Jandrić.