VEČNA DILEMA – BENZIN ILI DIZEL: Koji je bolji, šta se više isplati?

Izbor između benzinca i dizelaša je mnogo je  kompleksniji od toga koliko ćete platiti kada u svoj automobil točite gorivo na benzinskoj pumpi.

Foto: Pixabay, ilustracija

Ipak, mnogi kažu da je najvažnije koliko novca imaju u džepu, i da im je ustvari svejedno. Ili nije?

Gledajući malo dalje, prodaja novih automobila s isključivo benzinskim ili dizelm pogonom trebalo bi da bude zabranjena u Evropskoj uniji do 2035, a to bi moglo uticati na to za koji ćete se automobil odlučiti u budućnosti, piše CarMoney.

Da li su benzinski automobili stvarno jeftiniji od dizelaša?

Prodaja novih automobila pala je tekom pandemije, a posebno su teško pogođeni dizelaši, što je stvorilo manjak na tržištu, a time i više cene usled povećane potražnje.

Pa zašto su dizel automobili skuplji? Ključni faktor je činjenica da dizel motori obično zahtevaju dodatni hardver, za razliku od benzinskih. Kako bi se smanjile emisije i uskladili sa strožim zakonima EU, često moraju da imaju ugrađene uređaje kao što je sistem selektivne katalitičke redukcije (SCR) koji se oslanjaju na AdBlue. A oni koštaju.

Prednosti benzinca

Benzinski automobili obično su jeftiniji za kupovinu, i to i novi i polovni. Benzinski motor je snažniji. Za razliku od dizel motora, benzinski motori mogu se podesiti za veću snagu, bez upotrebe turbopunjača. Benzinski motori takođe imaju jeftine delove, što čini postprodajne usluge prilično pristupačnim. Osim toga, pošto se većina kupaca odlučuje za benzinske varijante, delovi su lako dostupni. Benzinski motori su tiši od dizelh alternativa i uglavnom emituju manje štetnih gasova ako se dobro održavaju.

Nedostaci benzinca

Benzin je kao gorivo skuplji u poređenju sa dizelom i tokom godina povećava troškove vožnje automobila. Benzinski motori imaju tendenciju brzog začepljenja i zahtevaju češće održavanje. Ako se ne servisiraju redovno, mogu se pokvariti brže od svojih dizel modela. Doseg i ekonomičnost benzinskih modela obično nisu tako dobri kao kod dizel modela.

Prednosti dizela

Dizel motori su efikasniji od benzinskih i imaju niže emisije SO2. Dizel motori obično imaju duži životni vek, takođe, sporije gube na vredsnosti.

Nedostaci dizela

Dizel automobili obično su skuplji od sličnih benzinskih modela. Dizel gorivo obično košta više. Dizel automobili proizvode mnogo više štetnog azot-dioksida (NO2). Dizel motori mogu biti malo bučniji.

Ako se ne vozite redovo auto-putem, vaš filter dizela (DPF) mogao bi da se začepi, a njegovo popravljanje može biti skupo.

Foto: Pixabay, ilustracija

Razlike između benzina i dizela

Što se pak performansi tiče, dizel automobili imaju veći obrtni momenat od benzinskih, što znači da im je vučna snaga veća. Zbog toga su dizel automobili idealni ako redovno vučete prikolicu ili kamp kućicu. To takođe znači da biste mogli lakše da prestignete druge automobile. S druge strane, benzinci zahtevaju više promena brzina prilikom preticanja. Takođe, benzinski motori imaju tendenciju da imaju veći broj okretaja, kako bi izvukli maksimalne performanse.

U proseku, skromni porodični automobil sa dizel motorom koštaće nešto više od ekvivalentnog modela sa benzinskim motorom, ali vredeće više kada ga budete prodavali.

Related articles

SUD JOJ ODUZEO PA VRATIO ZAMRZNUTE EMBRIONE Ova presuda REŠILA RUPU U ZAKONU Evo i kako

Procenjuje se da u Srbiji oko 400.000 parova ima problem sa sterilitetom. Borbu za potomstvo država pomaže finansiranjem vantelesne oplodnje, a od kraja 2022. godine plaća i uvoz reproduktivnih ćelija. Međutim, mnogi parovi ne znaju šta se dešava sa njihovim embrionima, ukoliko jedan od partnera u međuvremenu premine. Tu informaciju nije znala ni Ana Marković […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *