POVEZANOST IZMEĐU ISHRANE I MENTALNOG ZDRAVLJA: KAKO NAŠA HRANA UTIČE NA ANKSIOZNOST I DEPRESIJU

Mentalno zdravlje je kompleksna tema koja zavisi od mnoštva faktora, uključujući društvene, psihološke i biološke komponente. Ipak, ishrana se ističe kao značajan biološki faktor koji može značajno uticati na pojavu anksioznosti i depresije. Posebno kod žena, promene u načinu ishrane mogu povećati ili smanjiti rizik od ovih mentalnih stanja.

Šećer u krvi i njegovi efekti na raspoloženje

Promene u nivou šećera u krvi igraju ključnu ulogu u povezanosti između hrane koju konzumiramo i našeg emocionalnog stanja. Kada jedemo hranu sa visokim glikemijskim indeksom, poput belog hleba, pirinča ili krekera, dolazi do naglih skokova šećera u krvi, što može izazvati porast anksioznosti i depresivnih simptoma.

Prema istraživanjima, mediteranska ishrana, koja se zasniva na povrću, voću, maslinovom ulju, integralnim žitaricama i orašastim plodovima, ima nizak glikemijski indeks i može pozitivno uticati na mentalno zdravlje. Ova ishrana smanjuje rizik od depresije jer ne izaziva velike fluktuacije šećera u krvi.

Hormoni i emocionalna stabilnost

Hrana bogata šećerom i ugljenim hidratima može izazvati oslobađanje hormona poput dopamina, koji nas kratkoročno čini srećnim, ali i insulina, koji snižava nivo šećera u krvi. Kada nivo šećera brzo padne, dolazi do oslobađanja adrenalina, što može izazvati osećaj straha, anksioznosti ili agresije.

“Efekti ishrane na naše raspoloženje nisu uvek trenutni. Na primer, adrenalinski odgovor koji se javlja nakon unosa šećera može se pojaviti nekoliko sati nakon obroka”, objašnjava dr. Meri Skorbutakos, stručnjak za ishranu. “Različiti ljudi različito reaguju na iste obroke, u zavisnosti od genetike, pola, fizičke aktivnosti i stanja crevnog mikrobioma.”

Kako ishrana može poboljšati mentalno zdravlje

Da bi se stabilizovao nivo šećera u krvi i smanjio rizik od anksioznosti i depresije, važno je izbegavati hranu sa visokim glikemijskim indeksom i smanjiti unos šećera i jednostavnih ugljenih hidrata. Kombinovanje proteina i povrća pre konzumacije ugljenih hidrata može pomoći u kontroli šećera u krvi i sprečavanju drastičnih hormonskih promena.

Dodatne strategije uključuju izbegavanje grickanja slatkiša između obroka i fokusiranje na unos ugljenih hidrata tokom doručka ili ručka. Ovo može pomoći u održavanju stabilnog nivoa energije i raspoloženja tokom dana.


Razumevanje veze između ishrane i mentalnog zdravlja može nam pomoći da donosimo bolje odluke kada je u pitanju naša svakodnevna ishrana. Pravilna ishrana nije samo ključna za fizičko zdravlje, već i za emocionalnu stabilnost i blagostanje.

 

 

 

 

Magazin Politika

Related articles

NEOBIČNA i OSVEŽAVAJUĆA LAGANA LETNjA SALATA: Spas za letnje vrućine

Probajte, uvek ćete je praviti – sa lubenicom i feta sirom. Tokom vrelih letnjih dana, dobro bi bilo da nam ishrana bude što laganija, sa dovoljno vitamina i hranjivih materija kako bismo podneli vrućinu. Dobar izbor za laganu užinu ili večeru je svakako salata sa lubenicom i feta sirom. Iako na prvu može zvučati neobično, […]

TUNJEVINA POVUČENA ZBOG VISOKOG SADRŽAJA ŽIVE: Rizično za javno zdravlje

Evropska tržišta suočavaju se sa povlačenjem konzervirane tunjevine zbog visokog nivoa žive koji premašuje propisane granice. Prema najnovijem izveštaju nevladinih organizacija Blum, posvećene očuvanju morske okoline, i Fudvoča, organizacije za prava potrošača, tunjevina iz konzervi sadrži zabrinjavajuće količine žive koje mogu ugroziti zdravlje potrošača. U istraživanju je analizirano skoro 150 uzoraka konzervi tunjevine iz pet […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *