Uprkos brojnim nutritivnim prednostima, postoje situacije u kojima bi trebalo izbegavati konzumaciju paradajza.
Uprkos brojnim nutritivnim prednostima, postoje situacije u kojima bi trebalo izbegavati konzumaciju paradajza.
Svež paradajz sve češće možemo videti na pijacama i u supermarketima, i malo je stvari koje pružaju toliko zadovoljstvo kao sočan, zreo paradajz. Ipak, da li je konzumacija paradajza uvaek bezopasna?
Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), jedan sirovi crveni paradajz srednje veličine sadrži 12,3 miligrama kalcijuma, 13,5 miligrama magnezijuma, 29,5 miligrama fosfora i 292 miligrama kalijuma, pa se posebno preporučuje trudnicama i srčanim bolesnicima. Ovi podaci ističu visoku nutritivnu vrednost paradajza, što ga čini izvrsnim dodatkom svakodnevnoj ishrani.
Ipak, neke osobe moraju da ga izbegavaju.
Dok mnoge namirnice gube deo nutritivne vrednosti tokom kuvanja, paradajz zadržava većinu svojih vitamina i minerala, a povećava se procenat likopena, odgovornog za zdravlje i broj spermatozoida. I količina kalijuma, koja iznosi 292 miligrama u svežem paradajzu, smanjuje se tek na 268 miligrama kada se paradajz kuva, prema USDA. Ovo znači da kuvani paradajz i dalje pruža značajne nutritivne prednosti. Dakle, paradajz zaista jeste rajsko povrće.
Uprkos ovim pozitivnim karakteristikama, postoje situacije u kojima bi trebalo izbegavati konzumaciju paradajza. Osobe koje pate od čira na želucu trebalo bi da budu oprezne, jer paradajz može da pogorša simptome i može se pojaviti bol u želucu, nadutost, mučnina, podrigivanje ili osećaj prevelike sitosti. Ovo je važno imati na umu, kako bi se izbegle potencijalne zdravstvene komplikacije.
Paradajz je sigurno zdrava namirnica koja može obogatiti bilo koji gulaš ili testeninu, ali kao i kod svake hrane, važno je uzeti u obzir individualne zdravstvene potrebe i uslove.